Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΣΠΟΡΟΥ

Η ζωή ενός φυτού αρχίζει όταν ένας σπόρος φυτευτεί στο χώμα και φυτρώσει. Ο σπόρος αυτός έχει δημιουργηθεί από ένα ίδιο φυτό -γονέα με τη συνεργασία του ανέμου, του νερού, των ζώων ή του ανθρώπου.



                             

Ο σπόρος βρίσκεται μέσα στον καρπό του φυτού-γονέα. Για να δημιουργηθεί ο καρπός, πρέπει πρώτα να γονΙμοποιηθεί το λουλούδι του φυτού, που το ονομάζουμε άνθος. Η γονιμοποίηση του άνθους γίνεται με τη γύρη.

Τα μέρη του άνθους





Η γύρη μεταφέρεται, συνήθως με τον άνεμο ή τα έντομα, από το άνθος ενός φυτού σε ένα άλλο άνθος του ίδιου φυτού. Έτσι σιγά σιγά δημιουργείται ο νέος καρπός ,ο οποίος περιέχει έναν ή περισσότερους σπόρους και οι οποίοι με τη σειρά τους είναι έτοιμοι αν τους φυτέψουμε να γίνουν φυτά.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Δοκίμασε το παρακάτω παιχνίδι. Πάτησε το κουμπί "Grow" και δες αν μπορείς να κάνεις το φυτό να αναπτυχθεί στο πλήρες ύψος του και να μείνει υγιές. Με το κουμπί "water" ρυθμίζεις το νερό, με το κουμπί "Heat" ρυθμίζεις τη θερμοκρασία (δίπλα σε αυτά τα κουμπιά υπάρχει και μπάρα με ένδειξη για το αν είναι πολύ ή λίγη  η υγρασία και η θερμότητα ή σε ισσοροπία. Στο κάτω μέρος φαίνεται πώς περνάει ο χρόνος σε εβδομάδες (Weeks). Αν πάτήσεις στο κορδονάκι στο παράθυρο μπορείς να σταματήσεις το φως που φθάνει στο φυτό. Με το κουμπί "Reset" ξεκινάς από την αρχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου