Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ


Συνταγές με ελαιόλαδο κι ελιές από την Ελλάδα και την Μεσόγειο

Ολες οι συνταγές με ελαιόλαδο κα ελιές που περιέχονται στη σελίδα αυτή είναι παραδοσιακές συνταγές από την Κρήτη, την Ελλάδα και την Μεσόγειο και αναδημοσιεύονται από την θαυμάσια έκδοση "12 μήνες με την Ελιά", που εκδόθηκε από τον πολιτιστκό οργανισμό "Οι δρόμοι της ελιάς" του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Μεσσηνίας.
cooking

Πατέ ελιάς

Τοποθετείτε σε ένα μπολ 250 γρ. μαύρες ελιές χωρίς το κουκούτσι, 80 γρ. αντσούγιες πλυμένες και ψιλοκομμένες 50 γρ. κάπαρη και τα πολτοποιείτε.
Προσθέτετε το χυμό ενός λεμονιού, μια κουταλιά σούπας μπράντι, 200 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Διατηρείτε το πατέ σε κλειστό βάζο στο ψυγείο και το καταναλώνετε πάνω σε ψωμί κατά προτίμηση ελαφρά φρυγανισμένο.

Ψάρι ψητό με σάλτσα ντομάτας και ελαιόλαδου

Πλένετε, αλατίζετε και ψήνετε 4-5 φέτες ψαριού - κατά προτίμηση συναγρίδα ή σφυρίδα - στην ψηστιέρα ή στο γκριλ.
Σ' ένα μπολ αναμειγνύετε δυο μέτριες ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες, ένα φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μία κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον χυμό μισού λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρετε το ψάρι ζεστό, αφού το περιχύσετε με την σάλτσα ντομάτας και ελαιόλαδου.

Βραχάκια

Σ' ένα μπολ χτυπάτε 1 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο, 2 ποτήρια νερού ζάχαρη, 1 1/2 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού, 1 κουταλάκι γλυκού σόδα και προσθέτετε 1 ποτήρι νερού σταφίδες μαύρες, 1/2 ποτήρι καρύδια, το ξύσμα ενός πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι (όσο πάρει για να είναι μαλακή η ζύμη).
Ρίχνετε κουταλιές από τη ζύμη στο ταψί και τις ψήνετε στο φούρνο για 15'-20'.

Κοτόπουλο με ελιές

Κόψτε ένα κοτόπουλο σε μικρές μερίδες και βάλτε το σε ένα ταψί, όπου έχετε ήδη χύσει ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο. Κόψτε 2 πράσινες πιπεριές, 2 κόκκινες πιπεριές, 2 κρεμύδια και 2 σκελίδες σκόρδο σε μικρά κομάτια.
Αφαιρέστε τα κουκούτσια από τις ελιές και ρίξτε τις πάνω στο κοτόπουλο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέστε 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες, ένα μεγάλο φλυτζάνι κόκκινο κρασί και ψήστε στο φούρνο για 1,5 ώρα περίπου μέχρι να πιεί τα υγρά.

Τηγανητές πατάτες της γιαγιάς

Καθαρίζετε και κόβετε δυο μεγάλες πατάτες σε χοντρά κομμάτια, τις αλατίζετε, τις περιχύνετε με τον χυμό μισού λεμονιού και τις ανακατεύετε καλά. Τις σκεπάζετε και τις αφήνετε για τρία τέταρτα περίπου.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε 2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο. Ρίχνετε τις πατάτες στο καυτό ελαιόλαδο και τις αφήνετε να τηγανιστούν με ανοικτό καπάκι μέχρι να ροδίσουν.
Τις βγάζετε με την τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν τελείως. Τρώγονται ζεστές.

Ελιές Τηγανητές

Παίρνετε μαύρες ελιές. Τους βγάζετε το κουκούτσι και τις ανακατεύετε σε κουρκούτι πηχτό που έχετε ετοιμάσει από νωρίτερα (ένα αυγό, αλάτι, πιπέρι, λίγη καυτερή πιπεριά τριμμένη, αλεύρι).
Με ένα κουτάλι παίρνετε από το μείγμα και τηγανίζετε σε καυτό λάδι.

Αυγά με ντομάτα

Βάζετε σε ένα τηγάνι μια-δυό μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένς και ψιλοκομμένες, τις αλατίζετε και τις σιγιβράζετε για 6-7 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Προσθέτετε έξι κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά.
Ρίχνετε 4 αυγά, τα πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι και τα σιγοψήνετε για λίγα λεπτά περιχύντοντας τα κάθε τόσο με τη σάλτσα.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγη φέτα τριμένη.
Τα σερβίρετε μαζί με τη σάλτσα και το λάδι τους.

Γιαουρτόπιτα με ελαιόλαδο

Σ' ένα μπολ χτυπάτε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και δύο φλιτζάνια ζάχαρη. Προσθέτε διαδοχικά 6 κρόκους αυγών, το ξύσμα ενός λεμονιού, ένα κεσεδάκι γιαούρτι, 3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι (στο οποίο έχετε προσθέσει 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ) και τα ασπράδιο των αυγών που ταέχετε κτυπήσει από πριν μαρέγκα.
Πίχνετε τον χυλό σε λαδωμένο ταψί Νο34 και ψήνετε σε μέτριο φούρνο.

Λιόψωμο με δενδρολίβανο

Σ' ένα μπολ ανακατεύετε ένα κιλό αλεύρι με 2 κουταλιες ξερή μαγιά και μια κουταλιά ρίγανη.
Προσθέτετε μια κουταλιά ζάχαρη, 2 κουταλάκια αλάτι, 80 γρ ελαιόλαδο, 2 φλιτζάνια νερό χλιαρό και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
Οταν φουσκώσει, την απλώνετε σε λαδωμένο ταψί πιέζοντας ελαφρά για να γίνει επίπεδη, τη λαδώνετε και σχηματίζετε με τα δάκτυλα γουβίτσες όπου τοποθετούμε 150 γρ ελιές Καλαμών χωρίς το κουκούτσι τους και φυλλαράκια από δεντρολίβανο.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μια περίπου ώρα. Σερβίρετε ζεστό.

Κουνουπίδι καπαμά

Καθαρίζετε και κόβετε κομάτια ένα μεγάλο κουνουπίδι, το περιχύνετε με τον χυμό 1 -2 λεμονιών και του βάζετε αλάτι και πιπέρι.
Τσιγαρίζετε τα κομμάτια σε τηγάνι όπου έχετε ζεστάνει ελαιόλαδο και τα βάζετε ένα ένα σε μια κατσαρόλα. Οταν τελειώσουν σιγο-τσιγαρίζετε στο ίδιο λάδι ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό.
Οταν πάρει μερικές βράσεις αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα, προσθέτετε ένα ακόμα ποτήρι νερό και το αφήμετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με το λάδι του.

Χοιρινό με σπανάκι

Τσιγαρίζετε 4 μερίδες χοιρινό κρέας σε παρθένο ελαιόλαδο.
Σ' ένα μπολ διαλύετε μια κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ σε δύο ποτήρια νερό και προσθέτετε την ψιλοκομμενη φλούδα ενός πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι. Με το μείγμα αυτό περιχύνουμε το κρέας.
Πλένετε ένα κιλό σπανάκι κι ένα ματσάκι σέλινο. Οταν μισοβράσει το κρέας προσθέτετε τα λαχανικά.
Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχει μείνει με το λάδι του.

Ταμπουλέ

Σ' ένα μπολ βάζετε 100 γρ πλιγούρι να φουσκώσει σε λίγο κρύο νερό.
Πλένετε 2 ματσάκια μαϊντανό, ένα ματσάκι δυόσμο και κρεμυδάκια φρέσκα, τα στραγγίζετε και τα κόβετε.
Σουρώνετε το πλιγούρι με τα χέρια, το βάζετε σε μια σαλατιέρα και βάζετε αλάτι, πιπέρι, τον χυμό μισού λεμονιού, αγνό παρθένο ελαιόλαδο ανακατεύοντας σιγά σιγά.
Προσθέτετε τα κομμένα λαχανικά, τον υπόλοιπο χυμό τυ λεμονιού και μια μεγάλη ντομάτα κομμένη κομμάτια.
Συνοδεύετε με ψωμί και φύλλα μαρουλιού φρεσκοπλυμένα.
cooking greek

ΣΗΜΕΙΩΣΗ.
Ολες οι συνταγές στη σελίδα αυτή είναι παραδοσιακές συνταγές από την Κρήτη, την Ελλάδα και την Μεσόγειο και αναδημοσιεύονται από την θαυμάσια έκδοση "12 μήνες με την Ελιά", που εκδόθηκε από τον πολιτιστκό οργανισμό "Οι δρόμοι της ελιάς" του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Μεσσηνίας.


ΠΗΓΗ:
http://www.explorecrete.com/greek/olive-recipes-gr.htm


ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΝΩ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου